Säker mathantering när det handlar om catering

Hygienföreskrifter och matlagningssäkerhet är viktigt när det handlar om catering. Som andra matföretag följer de Livsmedelsverkets regler för mathantering.

Det händer att människor på resande fot blir matförgiftade på charterhotell utomlands. I Sverige sker detta väldigt sällan. Detta tack vare att Livsmedelsverket har hårda regler för hur man ska hantera mat som ska ätas av gäster. För att bli godkänd finns det en rad regler man behöver uppfylla för att få ett intyg på att man är ett säkert företag.

Givetvis är detta något som seriösa cateringföretag är noga med. De hanterar mat som först lagas i ett anpassat kök och därefter levereras maten till kunden. Alla som arbetat med mat vet att hygienen är A och O i ett kök. Efter covid-19 lärde sig till slut även de små barnen hur noga man exempelvis tvättar händerna innan man rör livsmedel.

Catering med certifikat och intyg

Ska man beställa catering och är osäker på vilka rutiner företaget har kan man fråga. Hos till exempel Cicada Catering är det viktigt med en transparent process när det handlar om matsäkerhet. Många företag anser att det är självklart att visa upp intyg och certifikat om kunderna efterfrågar sådant.

Maten som cateringfirman lagar ska självklart vara säker för slutkunden att servera till sina gäster. Förutom hygienen är det även viktigt att köksmaskiner sköts ordentligt. Mat som ska hållas kyld har plats i kyl och frys och så vidare. Hos cateringfirman lämnas inget åt slumpen då säkerheten och kvaliteten är viktigt.

5 Aug 2023